In Cum gandim

Marea majoritate a acțiunilor noastre de când ne trezim dimineața și până ne trezim din nou a doua zi se desfășoară automat, coordonate în mod magistral, de către minunatul nostru Subconștient. Partea extraodinara este că face toate aceste acțiuni în folosul nostru și de cele mai multe ori îi ies.

Închide ochii pentru câteva momente și amintește-ți primele clipe ale dimineții. Vei observă că te dai jos intodeauna pe aceeași parte a patului (chiar dacă dormi singur), că ții periuța de dinți cu aceeași mână, că primul picior pe care îl bagi în pantof este întotdeauna același.

Dacă nu poți să îți imaginezi, sau dacă crezi că nu este așa, verifică. Descalță-te acum de pantofi, pune-i deoparte apoi încalță-i din nou. Încearcă să faci invers. O să ai impresia că faci lucrurile pe dos.


Acest pilot automat este minunat. Ne salvează o mulțime de timp,  ne ajută să fim productivi, ne ajută să  ne integrăm în societate și lista cu beneficii poate continua la nesfârșit. Programele cu care operăm ne-au fost instalate încă de la naștere, multă vreme (până pe la vreo 7-8 ani) fără să avem niciun control. Au contribuit la asta părinții, bunicii,  rude apropiate,  bone,  educatoare,  învăţători,  profesori,  prieteni cu influenţă…evident fiecare a avut intenții bune și aceste programe au fost necesare la vremea lor.

 

 

Din păcate sunt câteva programe care au rămas așa cum au fost instalate. Atunci când am fost învăţaţi să nu vorbim cu străinii, nimeni nu ne-a spus când să ne oprim din asta, şi uite aşa ne e teamă să vorbim în public sau le legăm noi relaţii,  ca nu mai trebuie să mâncăm pentru a crește mari, că nu mai este nevoie să țipam sau să plângem pentru a obține atenție, că avem noroc şi dacă îl lăsăm în farfurie, și exemplele le putem continuă fiecare dintre noi.

 

Partea dificilă este că, nefiind programe instalate de noi, sau cu acordul nostru,  nu știm că există și că funcționează în backgound. Este că atunci când achiziționezi un PC cu sistemul de operare instalat. N-ai idee ce se petrece în spate. Doar faci dublu click și aplicația rulează.

Bine, bine și care este problema? Dacă ești mulțumit de toate programele tale nu este absolut nicio problemă. Dacă însă ai câteva kg în plus, sau poate îți este teamă să vorbești în față oamenilor, sau să întâlnești oameni noi atunci poate că îți va fi de folos următorul exercițiu.

 

Instalează un nou program numit „Fii observator”. Este un program extrem de simplu. Pentru început instalează-l într-un singur domeniu al vieții tale. Să luăm exemplu mâncarea. Propune-ți ca în următoarele zile de fiecare dată când mănânci ceva, indiferent cât de puțin, să îți amintești ce ai mâncat mai înainte, adică la masă/gustarea  anterioara.

Exemplu: Am mâncat micul dejun și peste 2 ore la serviciu, o colegă binevoitoare îmi oferă un covrig cald, proaspăt cumpărat. Îl iau,  aşa cum fac de obicei,  îi mulțumesc, iar înainte să mănânc pentru doar o secundă îmi amintesc ce am mâncat ultima dată (adică cu două ore înainte, la micul dejun).  Apoi continui să mănânc covrigul apetisant bucurându-mă de savoarea acestuia.

 

A fost greu? Dacă ai impresia că nu o să ții minte,  identifică mână cu care duci la gură de obicei și însemnează cu ceva degetul arătător. Nu te îngrijora, fiind un program extrem de simplu nu va trebui să stai cu degetul însemnat decât câteva zile. Apoi va deveni automat și îți vei aminti instant. Deci observă și nimic altceva.

Ok, dar de ce aș face asta? Bună întrebare ;-). Evident pot să îți descriu lucrurile minunate care se vor întâmpla, însă până nu vei rula acest program câteva zile nu o să mă crezi. Așa că îți las ție surpriza și crede-mă nu vei fi decepționat. Doar fă-o și spune-mi ce s-a întâmplat.

Dacă nu îţi plac surpizele , îţi scriu câteva beneficii pentru care merită să faci acest exerciţiu:

– vei începe să controlezi imboldul de a mânca compulsiv;

– te vei gândi de doua ori dacă e cazul să guşti acele snacks-uri, având în vedere că ai mâncat cu doar 1 ora înainte;

– vei mânca în cunostinţă de cauza (conştient) şi o mare bucurie te va cuprinde;

– brusc te vei simţi mai bine, pentru că tu eşti în control.

Celelalte beneficii te las să le descoperi singur. Cele de mai sus sunt cele mai puţin importante 🙂

Recommended Posts

Lăsați un comentariu

Start typing and press Enter to search